Österrike

Nikolaihof

Wachau

Mautern

Om producenten

Ett besök hos Nikolaihof i Mautern är en unik upplevelse.

Nikolaihof är en av de allra äldsta egendomarna i Österrike, med en historia som sträcker sig nästan 2000 år tillbaks i tiden. Germanska munkar tog domänen i besittning under romarrikets fall och det första skriftliga beviset på att det gjorts vin här finns redan år 470 efter kristus. Dokumentet bekräftar även innehavet av vingården ”Im Weingebirge”, den första vingård i Europa som omnämns vid namn.

1894 tog familjen Saahs över Nikolaihof och förde vidare traditionerna som munkarna påbörjat. Under åren har vinproduktion och druvodling tagit en allt större plats men trots detta har några kemikalier aldrig använts. Nikolaihof har i teorin alltid varit ekologisk. Redan under 1960-talet påbörjades en konvertering mot biodynamiken och sedan 1971 har endast dessa metoder använts. 1998 fick man biodynamisk certifiering genom Demeter och sedan 2005 är det Nikolaus Saahs som ansvarar för egendomen. Förutom druvodling finns även planteringar med många sorters örter, frukt, blommor. Man håller med bikupor och gör även egen rapsolja.

Vingårdarna uppgår till 22 hektar och genomsnittsåldern på rankorna är ca 50 år. Den största ytan är planterad med Riesling och Grüner Veltliner men man har även en del Weissburgunder, Malvasier, Neuburger och Chardonnay planterat. Alla viner jäser naturligt och lagras på stora gamla fat i deras källare som är runt 700 år. Lång kontakt med jästfällningen är normen och vissa viner lagras så länge som 15 år innan buteljering.

Mer

Prislista restauranger

Viner