Området Alto Piemonte återfinns en dryg timme nordöst om Alba. Det består av byarna Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona och Sizzano. I slutet av 1800-talet var detta Italiens största vinregion räknat till planterad vinmark men också en av de högst aktade. Under 1950 och 1960 skedde dock en stor förändring här. Folket flyttade in till städerna för att jobba för Fiat och andra industrier. Då denna region kräver stenhårt arbete för att överhuvudtaget få mogna druvor så har det i byn Boca gått från 10 000 ha till 10 ha odlad mark på 80 år. Precis som i Langhe så är Nebbiolo, lokalt kallad Spanna, den mest odlade druvan. Det finns också en rad lokala druvsorter där Vespolina, Croatina och Uva rara är de mest betydande.
Vinet är av årgång 2024 och består till 90% av Nebbiolo och resterande del utgörs av Vespolina. Druvorna jäser med skalen i ståltank och lagras sedan på samma tankar i nio månader.
Den 5e december lanseras 6000 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Boca är en av byarna i Alto Piemonte som har rätt att skriva ut sitt namn på etiketten, och är dessutom den nordligaste av dem. Alperna utgör en storslagen fond i norr och vingårdarna kan ligga så högt som 500 meter över havet.
I det här vinet möter man Boca i sin mest oförfalskade form. Druvblandningen består av 85% Nebbiolo och 15% Vespolina, som jäser både i ståltank och i öppna träfat med cirka 30 dagars skalmaceration. Därefter lagras vinet på stora neutrala ekfat om 2 000–3 000 liter i hela 36 månader. Efter buteljering får vinet vila ytterligare ett år på flaska innan lansering.
Vinet är utmärkt att njuta redan nu efter en stunds luftning i karaff, men den som har tålamod att lagra det belönas rikligt – i många år framöver.
Den 4e december lanseras 72 flaskor via systembolagets webblansering.
På kullen Bricco Boschis i Castiglione Falletto har familjen Cavallotto odlat druvor sedan 1929.
Nu finns Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2018 att beställa till valfri butik eller ombud i landet.
Druvorna skördas och jäser sedan på ståltank med 30-35 dagars skalmaceration. Lagring sker på stora slavonska ekfat (20-100hl) i 60 månader.
På kullen Bricco Boschis i Castiglione Falletto har familjen Cavallotto odlat druvor sedan 1929.
Nu finns Barolo Riserva Vignolo 2018 att beställa till valfri butik eller ombud i landet.
Druvorna skördas och jäser sedan på ståltank med 30-35 dagars skalmaceration. Lagring sker på stora slavonska ekfat (20-100hl) i 60 månader.
Rajat Parr gör vin på Phelan Farm i Kalifornien sedan 2019. Inspirerad av flertalet vinregioner i framför allt europa gör han vin enligt biodynamiska principer.
Autrement 2021 består av 40% Gamay, 30% Mondeuse och 30% Pinot Noir där alla druvor jäser separat i ståltankar. Lagring sker på neutrala ekfat och vinet blandas innan buteljering.
Vinet är en hommage till Jacques Maillet, legendarisk vinmakare från Savoie, som tidigare gjorde ett vin med samma namn.
Den 6e december lanseras 240 flaskor. Vinet finns i utvalda butiker men går också att beställa till din lokala butik.
Rajat Parr är framför allt en god vän men även en enastående vinmakare. För en tid sen började vi arbeta med hans viner här i Sverige. Då intresset från privatkunder varit stort valde vi att lansera en blandlåda i Systembolagets Beställningssortiment.
I lådan blandar vi viner från Rajats olika projekt och vinerna som återfinns är följande:
1x Pet-Nat 2022
1x Freund Grüner Veltliner 2022
1x The Scythian White 2022
1x The Scythian Red 2022
1x Misturado de Cucamonga 2022
1x Mencia 2020
Det finns 36 lådor tillgängliga så principen "först till kvarn.." är tydligt applicerbar här.
Mer information om vinerna finns här på vår hemsida.
Vi hoppas ni kommer uppskatta vinerna lika mycket som oss.
På kullen Bricco Boschis i Castiglione Falletto har familjen Cavallotto odlat druvor sedan 1929.
Nu finns Barolo Bricco Boschis 2020 att beställa till valfri butik eller ombud i landet.
Druvorna skördas och jäser sedan på ståltank med 30-35 dagars skalmaceration. Lagring sker på stora slavonska ekfat (20-100hl) i 36 månader.
Från södra Toscana, runt byn Roccatederighi, kommer detta klunkvänliga vin i trevlig förpackning. Litersflaskan var vanligare förr och påminner oss om att vin inte behöver vara så pretentiöst. Gjort på en blend av Alicante Nero, Carignano, Mourvèdre, Sangiovese och Alicante Bouschet.
Vinet jäser i betongkärl med upp till en veckas skalkontakt. Därefter lagras vinet i samma kärl i sex månader innan det buteljeras. Resultatet blir ett lätt, friskt och rödfruktigt vin och årgång 2023 är enligt oss den bästa upplagan hittills.