Frankrike

Jean-Baptiste Souillard

Norra Rhône

Andance

Om producenten

Halvvägs mellan Ampuis och Tain-l’Hermitage ligger den lilla byn Andance. I byn, med strax över 1000 invånare, hittar man Jean-Baptiste Souillards vineri. I ett gammalt stall som är omgjort till vinkällare har Jean-Baptiste sina fat och lagrar sina viner. Han är född 1982 och hans far var chef för det största vinkooperativet i regionen, Cave de Saint-Desirat. Fadern hade även lite egen odlingsmark. När Jean-Baptiste var liten och gick i vingårdarna visste han redan då att han skulle göra sitt egna vin när han växte upp.

Jean-Baptiste har studerat vin i flera år och har hunnit med lärlingsperioder både i Australien, Nya Zeeland och hos kända producenter i Frankrike som Chateau Latour i Bordeaux och Comte Armand i Bourgogne.

Arbetet sker enligt den burgundiska tanken att separera de vingårdslägen som har egna kvaliteter och förutsättningar för att göra unika viner. Därför jobbar Jean-Baptiste, på sina få hektar mark, med många extremt små separata vingårdslägen. ”En parcel – ett vin”.

2014 var hans första årgång och även om Jean-Baptiste är ung, går han mot den trend som rått de senaste åren - att göra lättdruckna viner att konsumeras tidigt - och gör istället viner i klassisk stil som är gjorda för lagring.

Alla röda viner jäser till största del med hela klasar på ståltank för att bibehålla fräschör. Buteljering sker efter ca ett års lagring på använda fat.  

Mer

Prislista restauranger

Viner