Tyskland

Weingut Immich-Batterieberg

Mosel

Einkirch

Om producenten

Ett av de äldsta vinerierna längs Mosel, startad av romersk-katolska munkar, är omskriven så tidigt som år 911. Familjen Immich köpte egendomen 1495 och producerade torra till halvtorra viner under eget namn i 500 år. Nya ägaren köpte egendomen 1989 och stilen på vinerna förändrades snabbt. Från lång spontan jäsning i gamla ekliggare till att använda ståltank, odlad jäst och hård filtrering. Resultatet blev fruktiga, moderna viner utan någon karaktär. Efter att detta projekt gått i konkurs 2007 kunde Gernot Kollmann, tillsammans med två investerare, köpa egendomen 2009.

Gernot är en av de mest lovande unga vinmakarna i Mosel, ja kanske hela Tyskland. Han är ingen nybörjare i dalen - Dr. Loosen, van Volxem och Knebel är några exempel på producenter han jobbat hos. Sedan Gernot tog över på Immich-Batterieberg har man gått tillbaks till att göra torra viner från varje enskild vinmark. Man låter vinmarksläget ge sin speciella karaktär utan att tillsätta eller ta bort något. Naturlig jäsning ofta i gamla ekliggare, aldrig trixa med syran eller chaptalisera. Gernots källare är kalla och alkoholjäsningen tar ofta upp till 10 månader, med stor del av jäsfällningen kvar. Enligt Gernot så ger den långa uppfostran med jästfällning att han endast behöver tillsätta lite svavel precis innan buteljering.

Man har några av de bästa vinmarkerna i hela Mitt-Mosel och 80 % av rankorna är oympade stockar på över 60 år. Man jobbar ekologiskt, ibland sneglande åt biodynamiken, utan att certifiera sig.

Mer

Prislista restauranger

Viner