USA

Phelan Farm

Kalifornien

San Luis Obispo Coast

Om producenten

Rajat Parr och vi har rest tillsammans till olika delar av vinvärlden under många år. Alltid lika förundrade över vad han gjorde med de sticklingar av Mondeuse, Savagnin och Mencia han smugglade hem i resväskan. När han visade oss Phelan Farm förstod vi.

Phelan Farm är beläget i Cambria i San Luis Obispo County, Kalifornien. Här har familjen Phelan brukat jorden sedan 1850-talet men det skulle dröja ända till 2007 innan Greg Phelan planterade de första vinstockarna. Sedan 2019 arrenderar Rajat Parr gården och har utöver Chardonnay och Pinot Noir, som redan fanns här, planterat en mängd olika druvsorter som trivs i det svala klimatet. Cambria ligger längs kusten mellan Los Angeles och San Francisco och kyls av vindarna från Stilla Havet.

Phelan Farm har alltid brukats i enlighet med naturen och aldrig sett några kemiska bekämpningsmedel. När Rajat kom hit tog han allting ett eller flera steg längre. Vingårdarna behandlas med egna preparat gjorda av bland annat diverse nyttogrödor, gamla druvskal, gödsel, alger och mjölk. Allt som används odlas själv eller köps in från lokala odlare. I vingårdarna vandrar får och höns och bidrar till den biologiska mångfalden.

Gällande vinmakningen följs inte en specifik mall och kan därför variera från vin till vin. Det som är gemensamt för så gott som alla viner är att dom inte klarnas eller filtreras och vid buteljering tillsätts endast en minimal dos svavel, om ens något.

Mer

Prislista restauranger

Viner