USA

Phelan Farm

Kalifornien

San Luis Obispo Coast

Om producenten

Vi har rest tillsammans med Rajat Parr till olika delar avvinvärlden under många år. Alltid lika förundrade över vad han gjorde medde sticklingar av Mondeuse, Savagnin och Mencia han smugglade hem i resväskan. När han visade oss Phelan Farm, förstod vi.

Beläget i Cambria, norr om San Luis Obispo på Kaliforniens soliga kustremsa. Fyra kilometer från Stilla havet. Här har familjen Phelanbrukat jorden sedan 1850-talet men det dröjde till 2007 innan Greg Phelan planterade de första vinstockarna. Sedan 2019 arrenderar Rajat den del av gården som är planterad med vinstockar. Utöver Chardonnay och Pinot Noir, som redan fanns här, ympades bland annat ovan nämnda druvsorter in. Dom verkar trivas fint i det svala klimatet närheten till havet ger.

Odlingarna har alltid brukats i enlighet med naturen och aldrig sett några kemiska bekämpningsmedel. När Rajat kom hit tog han allting flera steg längre. Vingårdarna behandlas med avkok på örter som växer runt gården, gamla druvskal, gödsel, alger och mjölk. I vingårdarna vandrar får och höns och bidrar till den biologiska mångfalden.

Gällande vinmakningen följs inte en specifik mall och kan därför variera från vin till vin. Det som är gemensamt för så gott som alla viner är att dom inte klarnas eller filtreras och vid buteljering tillsätts endast en minimal dos svavel, om ens något.

Mer

Prislista restauranger

Viner