Italien

Giuseppe Rinaldi

Piemonte

Barolo

Om producenten

Få producenter i världen har samma legendstatus som Giuseppe Rinaldi. Kompromisslös filosofi, excentrisk personlighet som ärvts över generationer samt en obefintlig marknadsavdelning är ingredienserna som ligger till grund för detta. Idag är det systrarna Marta och Carlotta som förvaltar detta arv. Deras far Giuseppe gick 2018 bort alldeles för tidigt - precis innan skörden. Han hade då styrt över familjens produktion sedan 1992. Under dessa år förändrades Langhe totalt. Från att vara ett sömnigt jordbruksområde till en enorm turistattraktion med viner som betingar astronomiska summor. De vindar som blåste under 90-talet var Giuseppe starkt kritiskt till. Hans hållning var att man måste vara trogen den lokala kulturen och traktens tradition. Hans sätt att uttala detta gav honom smeknamnet "Il Citrico" - fritt översatt "Den Syrlige". Allting tyder på att Rinaldi förblir vad Giuseppe etablerade - även den excentriska personan finns kvar.

Idag gör man tre buteljeringar av Barolo. Brunate från vingården med samma namn samt Tre Tine som är en blend av Cannubi San Lorenzo, Le Coste och Ravera. 2019 köpte man också en liten vingård i Bussia Soprana, precis bredvid vår gode vän Claudio Fenocchio. Utöver de drygt fyra hektar som odlas med Nebbiolo har familjen Barbera, Dolcetto, Freisa och Ruche som alla buteljeras och säljs nästkommande höst.

Mer

Prislista restauranger

Viner