Italien

Guiseppe Rinaldi

Piemonte

Barolo

Om producenten

Få producenter i världen har samma legendstatus som Giuseppe Rinaldi. Kompromisslös filosofi, excentrisk personlighet som ärvts över generationer samt en obefintlig marknadsavdelning är ingredienserna som ligger till grund för detta. Idag är det systrarna Marta och Carlotta som förvaltar över detta arv. Deras far Giuseppe gick 2018 bort alldeles för tidigt, precis innan skörden. Han hade då styrt över famljens produktion sedan 1992. Under dessa år förändrades Langhe totalt. Från att vara ett sömningt jordbruksområde till en enorm turistatraktion med viner som betingar astronomiska summor. De vindar som blåste under 90-talet var Giuseppe starkt kritiskt till. Hans hållning var att man måste vara trogen den lokala kulturen och traktens tradition. Hans sätt att utala detta gav honom smeknamnet "Il Citrico". Fritt översatt "Den Syrilge". Allting tyder på att Rinaldi förblir vad Giuseppe etablerade, även den ecentriska personan finns kvar.

Idag gör man två buteljeringar av Barolo. Brunate från vingården med samma namn samt Tre Tine som är en blend av Cannubi San Lorenzo, Le Coste och Ravera. 2019 köpte man också en liten vingård i Bussia Soprana, precis bredvid vår gode vän Claudio Fennochio. Utöver de drygt fyra hektar odlat med Nebbiolo har familjen Barbera, Dolcetto, Freisa och Ruche som alla buteljeras och säljs nästkommande höst.

Mer

Prislista restauranger

Viner