Italien

Le Piane

Piemonte

Boca

Om producenten

I slutet av 80-talet upptäckte oenologen Alexander Trolf och vinhandlaren Christoph Künzli en vinregion i norra Piemonte, ofta kallad Alto-Piemonte. De blev förälskade i vinerna från en herre vid namn Antonio Cerri i byn Boca.

Vid tidpunkten var Cerri 80 år gammal och den sista i byn att göra kvalitativt vin från sin 0,6 ha stora vinmark Campo della Piane. Alla andra hade under 60-talet lämnat sina vinmarker för att jobba på olika fabriker i Turin och Milano. Cerri var gammal och Christoph och Alexander övertygade honom att sälja egendomen till dem. Detta blev startskottet till ett stort projekt att utforska regionen. Idag har man restaurerat gamla vinmarker och köpt små marklotter och har 6,5 ha odlade med ca tolv olika lokala druvsorter.

Alto-Piemonte
Drygt en timme nordöst om Alba. Det består av byarna Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona och Sizzano. I slutet av 1800-talet var detta Italiens största vinregion räknat till planterad vinmark men också en av de högst aktade. Under 1950 och 1960 skedde en stor förändring i norra Italien. Folket flyttade in till städerna för att jobba för Fiat och andra industrier. Då denna region kräver stenhårt arbete för att överhuvudtaget få mogna druvor så har det i byn Boca gått från 10 000 ha till 10 ha odlad mark på 80 år. Precis som i Langhe så är Nebbiolo, lokalt kallad Spanna, den mest odlade druvan. Det finns också en rad lokala druvsorter där Vespolina, Croatina och Uva rara är de mest betydande. Jordmånen är pre-alpin med mycket porfyr och påminner mer om norra Rhône än Langhe. Den har exceptionellt lågt pH som tillsammans med det svala klimatet ger eleganta, syradrivna viner.

Mer

Prislista restauranger

Viner