Italien

Le Piane

Piemonte

Boca

Om producenten

I slutet av 80-talet upptäckte oenologen Alexander Trolf och vinhandlaren Christoph Künzli en vinregion i norra Piemonte, ofta kallad Alto-Piemonte. De blev förälskade i vinerna från en herre vid namn Antonio Cerri i byn Boca.

Vid tidpunkten var Cerri 80 år gamla och den sista i byn att göra kvalitativt vinfrån sin 0,6 ha stora vinmark Campo della Piane. Alla andra hade under 60-talet lämnat sina vinmarker för att jobba på olika fabriker i Torino och Milano. Cerri var gammal och Christoph och Alexander övertygade honom att sälja egendomen till dem. Detta blev startskottet till ett stort projekt att utforska regionen. Idag har man restaurerat gamla vinmarker och köpt små marklotter och har 6,5 ha odlade med ca: 12 olika lokala druvsorter.

Alto-Piemonte
Består av byarna Boca, Bramaterra, Fara, Gattinara, Ghemme, Lessona och Sizzano. Det ligger en dryg timme nordost om Alba. I slutet av 1800-talet var detta Italiens största vinregion räknat till planterad vinmark men också en av de högst aktade. Under 1950 och 1960 skedde en stor förändring i norra Italien. Folket flyttade in till städerna för att jobba för Fiat och andra industrier. Då denna region kräver stenhårt arbete för att överhuvudtaget få mogna druvor så hade det i byn Boca gått från 10 000 ha till 10 ha odlad mark på 80 år. Det är precis som i Langhe Nebbiolo, lokalt kallad Spanna, som är den mest odlade druvan. Det finns också en rad lokala druvsorter där Vespolina, Croatina och Uva rara är de mest betydande. Jordmånen är pre-alpin med mycket porfyr och påminner mer om norra Rhône än Langhe. Den har exceptionellt lågt pH som tillsammans med det svala klimatet ger eleganta, syradrivna viner.

Mer

Prislista restauranger

Viner