Italien

Ampeleia

Toscana

Maremma

Om producenten

2002 bestämde sig Elisabetta Foradori, Giovanni Podini och Thomas Widmann att börja odla vindruvor och göra vin från helt unika platser, där klassiska regler och traditioner inte skulle spela någon roll. Dom fann vinmarker runt byn Roccatederighi, i området Maremma i södra Toscana. Ett Toscana som skiljer sig från den romantiska bild av böljande kullar man är van vid.

Marco Tait anlitades för att ansvara för både vinmakning och skötsel av vinmarker. Några få betongkärl tillsammans med 6 hektar vinmark hade ärvts av de tidigare ägarna, och Marco började rent intuitivt att odla och arbeta med i huvudsak Cabernet Franc. Idag odlas ett antal olika druvor, men fokus ligger på Cabernet Franc och Alicante Nero. Idag äger man 120 hektar mark, där 35 hektar är vinmarker. Resten består utav skog, åkermark och olivlundar.

Strax efter att Marco och Ampeleia tog över påbörjades en konvertering där man började odla och arbeta enligt ekologiska och biodynamiska principer. 

Vinmarkerna är indelade i fyra separata delar. Varje del är utvald för sina särskilda egenskaper och förutsättningar i och med höjd över havet, jordmån och mikroklimat. Pga av vinmarkernas särskilda jordmåner, ingår de nu också i Unescos geoparker.

Le Rocca – 12 hektar, 500 möh.

Cabernet Francs kungadöme. Här odlas 7 hektar med enbart Cabernet Franc och resten är uppdelat mellan diverse vita druvor och merlot. La Rocca är en naturlig Amfiteater i syd/sydöstlig riktning och får gott om vind under hela året. Jordmånen består av en blandning av skiffer, kalksten och lera.
Från La Rocca görs vinerna Ampeleia och Bianco di Ampeleia.

Sassoforte – 5ha, 300 möh.

Sassoforte är namnet på områdets högsta berg, och jordmånen här består av Ryolit och grå lera. Här odlas Carignano, Mourvedre, Alicante Nero och ett antal vita druvor. Från Sassoforte görs vinerna Carignano och Bianco di Ampeleia. 

Pieve – 10ha, 300 möh.

Pieve är byn och även kyrkan som ligger precis ovanför vingården. Här finns optimala förutsättningar för att odla Alicante Nero. Det är bördiga jordar och vingårdern har hög ventilation. Lerrika jordar med hög andel sten och sand. Förutom Alicante odlas även Mourvedre och Carignano. Från Pieve gös vinerna Unlitro och Rosato di Ampeleia. 

Cannucetto – 7ha, 200 möh.

Detta är vingården som ligger allra närmast det klassiska Maremma. Här gör havet sig mest påmint och påverkar vinmarkerna i hög grad. Jordmånen består till stor del av kalksten, marin fossil och lera. Här odlas Sangiovese, Alicante Nero, Alicante Bouschet och Mourvedre. Från Cannuccetto kommer Unlitro.

Mer

Prislista restauranger

Viner