Spanien

Quinta da Muradella

Galicien

Monterrei

Om producenten

I Spaniens nordvästra hörn, just ovanför portugisiska gränsen, ligger Monterrei. Beläget i Galicien men ändå avsevärt annorlunda i klimat från det mer kända Rias Baixas. Atlanten gör sig här mindre påmind, vilket bidrar till högre temperatur om dagarna och mindre nederbörd. Här faller endast en fjärdedel av den mängd regn man får vid kusten. Detta skapar helt andra förutsättningar att göra vin.

DO Monterrei kom till 1992 men här har det odlats vindruvor i över 300 år. José Luis Mateo startade Quinta da Muradella 1991 vilket framstår mer som ett garageprojekt om att kartlägga en region än en klassisk bodega. Det har tagit många år att först ta reda på var de bästa vinmarkerna finns, för att sedan övertyga markägarna till samarbete. José verkar dock gå hem i stugorna, för han styr idag över 24 hektar vinmark. De allra flesta är små, små plotter isolerade på en bergssluttning omringade av skog och övergivna vinodlingar.

José tillämpar biodynamik och certifierar fler och fler av sina viner som alla är gjorda på inhemska druvsorter. Vid omplantering görs allting enligt metoden selection massale. Sticklingarna kommer då oftast från vingården ”A Trabe” som är en av de äldsta vinmarkerna i Galicien.

Mer

Prislista restauranger

Viner