Italien

Le Potazzine

Toscana

Montalcino

Om producenten

Strax söder om byn Montalcino driver Gigliola Gianetti tillsammans med sina döttrar Viola och Sofia egendomen Tenuta Le Potazzine. De förfogar över cirka fem hektar vingårdar helt vigda åt Sangiovese.

När Gigliola planterade sina första vinstockar i mitten av 1990-talet låg området i utkanten av vinodlarnas intresse — den höga höjden och det svalare mikroklimatet ansågs ogynnsamt. Men idag, drygt 30 år senare, visar sig just dessa förutsättningar vara en tillgång. I takt med klimatförändringarna har den svala luften och de högt belägna odlingarna blivit nyckeln till viner med elegans och för regionen stor portion drickbarhet.

Vinmakningen är trogen den lokala traditionen. Jäsningen sker spontant och vinerna lagras på stora, neutrala fat av slavonsk ek. Allt arbete i vingården sker enligt ekologiska principer, med inslag av biodynamiska metoder.

Namnet Le Potazzine är det toskanska ordet för talgoxe, men också det smeknamn som Viola och Sofias mormor gav sina barnbarn som små. Bandet mellan mor och döttrar är starkt, och tillsammans arbetar de för att främja jämställdhet i vinbranschen. All personal på vingården är kvinnor – ett medvetet och kraftfullt ställningstagande i en traditionellt mansdominerad värld.

Mer

Prislista restauranger

Viner