Frankrike

Antoine Petitprez - Uliz

Bourgogne

Pommard

Om producenten

Viner speglar den person som gör dom. En filosofi Antoine Petitprez lever efter och satt i print genom att pryda vinernas etiketter med sitt eget tumavtryck. Antoine och det som kallas naturligt vin går hand i hand. Under sina oenologistudier i Beaune och Lyon ledde han ett forskningsprogram om hur vinstockar och viner påverkas av månen och dess relation till jorden.

Under flera år har han verkat som biodynamisk konsult åt flera kända domäner i Bourgogne, bland annat Méo-Camuzet, Liger-Belair och Domaine Dujac. Detta i utbyte mot att han får köpa en del av deras druvor för att göra sitt eget vin.

Uliz första årgång var 2008 och bestod av en försvinnande liten mängd vin som gjordes av frukt från gamla rankor som alla sköttes ekologiskt och/eller biodynamiskt. Under åren som gått har han skaffat sig egna vingårdar och gör sina viner från egna marker i kombination med köpt frukt.

Utöver vinerna från Bourgogne köper han en liten mängd Mondeuse från odlare i Savoie. Odlare som alla brukar marken enligt samma filosofi som Antoine själv. Allt vinifieras i hans källare i Pommard och alla viner görs enligt samma princip. Spontan jäsning, hela klasar och gamla fat. Vinerna buteljeras utan klarning, filtrering och utan tillsats av svavel.

Mer

Prislista restauranger

Viner